Научете se да се пазите от слънцето, за да не страда тялото ви

„Научете se  да се пазите от слънцето, за да не страда тялото ви. Доказано е , че България е сме на едно от първите места по поява на меланоми. Всички ние се радваме на  красивият матов тен придобит от слънцето, но колко  от нас  наистина защитават кожата си ?

Еднa  от най- важните ежедневни парктики  е използване на МАКСИМАЛЕН SPF  фактор по време на слънчеви  излагания , без оглед на това колко придобит или природен тен имате и без оглед на това дали сте  на море,  планина се разхождате в града.

Най-уязвими са хората със сини очи,светла  кожа и децата.

3 причини, поради които слънцезащитата задължително да бъде част от рутинната  ви за грижа на кожата не само през месеците с повече слънце а целогодишно.

Предпазва кожата ви от UV лъчи. Изтъняването на озоновия слой увеличава риска от увреждане на слънцето. UVA лъчите проникват дълбоко в дермата и могат да променят значително структурата на кожата.

Предотвратява преждевременното стареене на кожата. Увреждането, причинено от неправилното излагане на слънце, е основният фактор за фотостареенето на кожата, увреждайки колагена и еластина, предизвикват слънчеви алергии, пигментации по кожата и дехидратация в дълбочина.

Помага за поддържане на равномерен тон на кожата. Слънцезащитният крем помага за предотвратяването на обезцветяване и тъмни петна от увреждане от слънцето

Кой SPF фактор да изберем?

Оптималното ниво на слънцезащитния фактор зависи от няколко фактора. Това включва:

-тип кожа

-местонахождението

-време от деня

-продължителността на излагане на слънце

В ежедневието повечето хора могат да използват SPF от 20-30 .

Ако имате светла кожа или сте по на юг, трябва да използвате 50 SPF .

 

Какво означава съкращението SPF?

Съкращението SPF означава Sun protection factor, тоест „слънцезащитен фактор“. Казано по-просто, това е мерилото, което подсказва времето, през което е безопасно да се излагате на слънце. Ако знаете, че изгаряте за 10 минути без крем със SPF, умножете това число по числото на слънцезащитния фактор на продукта. Например: умножете крема със слънцезащитен фактор SPF 15 по числото 10. Получава се резултат от 150 минути. Именно за това време би трябвало да сте защитени.

 

Каква е разликата между SPF 20, 30 и SPF 50+?

Продукт с фактор 20 ще ви защити от 90% UVB лъчи, с фактор 30 ще филтрира 97% от лъчите, а такъв с фактор 50 – цели 98% от UVB лъчите. Ето защо при избора на подходящ продукт трябва да имате  предвид нуждите на кожата си. Например за кожа с изразителна пигментация е безопасно да се използва SPF 50.

И нека винаги грее слънцето за вас !